Revision [57]

This is an old revision of AnDet made by NyhavnsWebmaster on 2008-03-17 07:49:36.
 

Geografi


Nyhavnskanalen er delt i en indre kanal op mod Kongens Nytorv og en ydre kanal ud til havneløbet adskilt af Nyhavnsbroen. Kanalen slutter mod Kongens Nytorv med et fornemt anlæg fra 1907, hvor en pompøs central anløbstrappe med en lav og solid kampestens toiletbygning på hver side mod bolværkerne, sikrer en smuk visuel forbindelse mellem pladsen og havnen. Og netop udsigten til havnens vand har inspireret til placeringen af mindeankeret for anden verdenskrigs omkomne søfolks. Men udsigten og toiletbygningerne er desværre i dag total spoleret af Canal Tours havneanlæg med billetkontor, reklameskilte og flagstænger.

Mindeankeret er opstillet på en smuk brolagt forplads for enden af Nyhavnskanalen, som overgang til Kongens Nytorvs fornemme pladsrum.

Den anden ende af den indre kanal - der er veteranskibshavnen - lukkes af Nyhavnsbroen.

Den første bro blev bygget i 1874, og den nuværende "elektrisk drevne klapbro" er bygget 1911-1912.

På begge sider af kanalen ligger de gamle fredede huse side om side i en farverig, unik og charmerende historiefortællende helhed. "Det er mageløst" for at citere den berømte digter H.C. Andersen, der i nogle år boede i nummer 18 på den pæne side, hvor Charlottenborg - Det kongelige Akademi for de skønne kunster - har været hjørnebygningen mod Kongens Nytorv siden "slottet" stod færdigt i 1677.

Charlottenborgsiden - den nordvendte husrække - er 'den pæne side' - i modsætning til 'den uartige side' hvor facaderne vender mod solen. Det er solsiden der er berømt - og tidligere berygtet - som den lystige, støjende og uartige side. Den med de ulige husnumre.

Bolværkerne er af solidt tømmer, men ikke uforgængelige, og netop denne vinter er hele solsiden renoveret.

......
Valid XHTML 1.0 Transitional :: Valid CSS :: Powered by WikkaWiki